Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Prandaj u dënuan populli i Sodomit

Imam Ibn Kethir ed-Dimeshkij (v. 774)

Burimi: Tefsir el-Kuran el-Adhim (2/484)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Allahu (Subhaneh) ka thënë:

أَلَمْ يَأْتِهِمْ نَبَأُ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ قَوْمِ نُوحٍ وَعَادٍ وَثَمُودَ وَقَوْمِ إِبْرَاهِيمَ وِأَصْحَابِ مَدْيَنَ وَالْمُؤْتَفِكَاتِ أَتَتْهُمْ رُسُلُهُم بِالْبَيِّنَاتِ فَمَا كَانَ اللّهُ لِيَظْلِمَهُمْ وَلَكِن كَانُواْ أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ

“A nuk u arriti atyre lajmi i atyre që ishin më herët si: i popullit të Nuhut, i Adit, i Themudit, i popullit të Ibrahimit, i atyre të Medjenit dhe i të përmbysurve (populli i Lutit). Atyre u patën ardhur të dërguarit e tyre me argumente. Allahu (që i shkatërroi) nuk ua bëri atyre padrejtë, por ata ia bënë vetes.”1

Ata të përmbysurit ishin populli i Lutit që banonin në qytete.

Allahu (Te ala) thotë në një ajet tjetër:

وَالْمُؤْتَفِكَةَ أَهْوَى

Edhe Mu’tefikën (vendbanimin e përmbysur të popullit të Lut) e lëshoi prej së larti.”2

Një tjetër mendim është se ajeti ka për qëllim qytetin e tyre kryesor të Sodomës. Qëllimi është që Allahu i shkatërroi të gjithë ata për shkak se përgënjeshtruan Lutin (alejhi-selam) profetin e Allahut dhe vepruan mëkatin që asnjë krijesë tjetër më parë nuk e kishte vepruar:

أَتَتْهُمْ رُسُلُهُم بِالْبَيِّنَاتِ

Atyre u patën ardhur të dërguarit e tyre me argumente.”

Do të thotë argumente të forta dhe të qarta:

فَمَا كَانَ اللّهُ لِيَظْلِمَهُمْ

Allahu (që i shkatërroi) nuk ua bëri atyre padrejtë.”

Do të thotë kur Ai i shkatërroi ata. Sepse ai i largoi justifikimet e tyre, kur Ai u dërgoi të dërguar atyre dhe largoi justifikimet e tyre:

وَلَكِن كَانُواْ أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ

por ata ia bënë vetes.”

Për shkak se ata përgënjeshtruan të dërguarin dhe kundërshtuan të vërtetën ata u goditën nga dënimi dhe shkatërrimi.


1 9:70

2 53:53

 

Shpërndaje: