Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Robëresha e burrit

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: el-Lika esh-Shehri (63 A)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Unë kam një vërejtje. Gruaja thotë se ajo është zonjë1. Kjo është një vetë-lavdërim. A thotë burri se ai është një zotëri? Gruaja thotë se ajo është zonjë. Ky është një titull i marrë nga kufarët. Sepse kufarët i adhurojnë gratë dhe i ngrisin ato më lartë se që e meritojnë. Rrjedhimisht, është bërë një zakon për ta quajtur gruan “zonjë”. Kur lexoni librat e haditheve, ju nuk do të gjeni asnjërin duke e quajtur Aishen, nënat e besimtarëve apo gratë e tjera “zonja”. Ju kurrë nuk gjeni dikë të shkruajë “zonja Aisheh”. Sot disa thonë “zonja” Aisheh kur bie fjala për të pa thënë “zotëria” Kur përmendet Ebu Bekri edhe pse Ebu Bekri është më i lartë se ajo dhe meritorë të quhet zotëri.

Burrat janë zotërinjtë dhe gratë janë robëreshat e burrave. Unë e them këtë sepse Allahu (te ala) ka thënë:

وَاسُتَبَقَا الْبَابَ وَقَدَّتْ قَمِيصَهُ مِن دُبُرٍ وَأَلْفَيَا سَيِّدَهَا لَدَى الْبَابِ

“Dhe, që të dy ata u ngutën kah dera, e ajo ia grisi këmishën e tij nga mbrapa dhe pranë dere ata të dy e takuan zotëriun e saj.” 2

Unë po e them këtë sepse Allahu ka thënë:

وَلَهُنَّ مِثْلُ الَّذِي عَلَيْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَلِلرِّجَالِ عَلَيْهِنَّ دَرَجَةٌ

”Edhe atyre (grave) u takon e drejta sikurse edhe përgjegjësia në bashkëshortësi, e burrat kanë një gradë mbi to.” 3

Unë e them këtë sepse profeti ﷺ ka thënë:

“Keni frikë Allahun në lidhje me gratë! Ato janë robëresha tek ju.” 

Transmeton Tirmidhi (1163), i mirë sipas imam Albanit në ”Sahih Sunnen et-Tirmidhi (1/594)”.

Unë nuk e kam për qëllim që ti denigrojmë gratë. Të drejtat e tyre duhet të përmbushen me kënaqësi. Këto bija janë nënat e ardhshme dhe nënat janë nënat e tashme. Megjithatë, unë dua t’ua jap grave pozitën të cilin Allahu (azze ue xhel) ua ka dhënë. Kjo është më mirë dhe më e sigurt për të dhe fenë e saj dhe më e mirë për shoqërinë. Gruaja nuk duhet të mashtrohet nga ajo që ndodh në vendet e kufrit. Ajo duhet të shkojë sipas nënave të besimtarëve dhe grave të sahabëve dhe të pasojë atë që ato vepruan, thanë dhe braktisën.

Prandaj fshije fjalën “zonjë” jashtë nga fjalori. Vizato një vijë të kuqe mbi të. Në disa tualete shkruan “Zonjat” dhe “Burrat”. Kjo është një nënvlerësim i burrave. Kur një burrë e sheh se ai është vetëm një burrë, ndërsa ajo është një zonjë, ai ndihet keq. Për fat të keq, e gjithë kjo bëhet si imitim i verbër.


1 Shih http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvinna_av_st%C3%A5nd

2 12:25

3 2:228

Shpërndaje: