“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Sa zgjatë koha e syfyrit?

Komisioni i Përhershëm për Kërkime dhe Fetva

Burimi: Fetvaja nr 10/303-304

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Sa zgjatë koha mes syfyrit dhe namazit të sahabut?
 
Përgjigje: Koha për të ngrënë syfyr zgjatë derisa të fillojë namazi i sabahut sepse Allahu thotë:
 
”Dhe hani e pini derisa të dallohet fija e bardhë (bardhësia) e agimit nga fija e zezë (errësira e natës), pastaj plotësojeni agjërimin derisa të bjerë mbrëmja.” [El-Bekare: 187]
 
Dhe profeti ﷺ ka thënë:
 
”Vërtetë Bilali thërret ezanin gjatë natës, kështu që hani dhe pini derisa Ibn Umm Maktum të bën thirrjen për namaz.” [Buhari dhe Muslimi].
 
Ibn Umm Maktum ishte një njeri i verbër që nuk thërriste ezanin derisa i tregonin se ka hyrë koha e sabahut, rekomandohet që syfyri të vonohet/shtyhet deri vonë.

Shpërndaje: