Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Shejtanët bën kufër e jo profeti Sulejman

Alameh Rabi bin Hadi el-Medkhali

Burimi: Sherh Akidat-is-Salaf ue As’hab-il-Hadith, fq. 274-275

Përktheu: Valdeti Gashi

www.perlatmuslimane.com

Allahu (tabarak ue te ala) ka thënë:

وَاتَّبَعُواْ مَا تَتْلُواْ الشَّيَاطِينُ عَلَى مُلْكِ سُلَيْمَانَ وَمَا كَفَرَ سُلَيْمَانُ وَلَكِنَّ الشَّيْاطِينَ كَفَرُواْ يُعَلِّمُونَ النَّاسَ السِّحْرَ وَمَا أُنزِلَ عَلَى الْمَلَكَيْنِ بِبَابِلَ هَارُوتَ وَمَارُوتَ وَمَا يُعَلِّمَانِ مِنْ أَحَدٍ حَتَّى يَقُولاَ إِنَّمَا نَحْنُ فِتْنَةٌ فَلاَ تَكْفُرْ فَيَتَعَلَّمُونَ مِنْهُمَا مَا يُفَرِّقُونَ بِهِ بَيْنَ الْمَرْءِ وَزَوْجِهِ وَمَا هُم بِضَآرِّينَ بِهِ مِنْ أَحَدٍ إِلاَّ بِإِذْنِ اللّهِ وَيَتَعَلَّمُونَ مَا يَضُرُّهُمْ وَلاَ يَنفَعُهُمْ وَلَقَدْ عَلِمُواْ لَمَنِ اشْتَرَاهُ مَا لَهُ فِي الآخِرَةِ مِنْ خَلاَقٍ وَلَبِئْسَ مَا شَرَوْاْ بِهِ أَنفُسَهُمْ لَوْ كَانُواْ يَعْلَمُونَ

“Dhe shkuan pas shpifjeve që bënin shejtanët kundër mbretërisë së Sulejmanit. E Sulejmani nuk mohoi, por shejtanët mohuan. Shejtanën u mësonin njerëzve magjinë dhe dijeninë që u ishte dërguar dy engjëjve në Babiloni – Harutit e Marutit. Këta engjëj nuk i mësonin ndokujt magjinë, pa i thënë: “Ne jemi dërguar për t’ju vënë në sprovë, andaj ti mos u bë mohues (duke mësuar apo ushtruar magjinë)!” Dhe njerëzit mësuan nga këta të dy se si t’i ndajnë bashkëshortët. Por magjistarët nuk mund t’i bëjnë dëm askujt pa lejen e Allahut. E megjithatë, njerëzit mësojnë ato gjëra që i dëmtojnë e nuk u bëjnë dobi. Në të vërtetë, ata e dinin se ai që e përvetësonte këtë mjeshtëri, nuk do të kishte kurrfarë të mire në jetën tjetër. Eh, sa e keqe është ajo për të cilën shitën shpirtrat e veta! Ah, sikur ta dinin ata.2:102

Ajeti vërteton duke dëshmuar se ka magji dhe magjistarë. Ai gjithashtu sqaron gjykimin e magjisë. Magjia dhe të mësuarit e saj është mosbesim. Allahu (te ala) ka thënë:

وَاتَّبَعُواْ مَا تَتْلُواْ الشَّيَاطِينُ عَلَى مُلْكِ سُلَيْمَانَ

“Dhe shkuan pas shpifjeve që bënin shejtanët kundër mbretërisë së Sulejmanit.

Do të thotë se ata gënjejnë dhe shpifin për perandorinë e Sulejmanit (alejhi-selam). Ata pohuan se Sulejmani arriti mbretërinë madhështore dhe pushtimin e njerëzve dhe xhinëve duke përdorur magjinë. Allahu (tabarak ue te ala) i përgënjeshtroi ata dhe e pastroi profetin e Tij Sulejmanin (alejhi-selam). Ai sqaroi se ai është i dërguari i Allahut dhe se ai nuk merrej me magji dhe se kjo është vetëm një gënjeshtër ndaj tij. Allahu e bëri të qartë se magjia është mosbesim, dhe tha:

وَمَا كَفَرَ سُلَيْمَانُ

 “E Sulejmani nuk mohoi.

Sepse magjia është mosbesim dhe blasfemi. Ky është një argument i qartë se magjia është mosbesim:

وَلَكِنَّ الشَّيْاطِينَ كَفَرُواْ يُعَلِّمُونَ النَّاسَ السِّحْرَ

“Por shejtanët mohuan. Shejtanën u mësonin njerëzve magjinë dhe dijenin.

Shejtanët janë kufarë. Ata ia mësojnë njerëzve magjinë, e cila është kufër:

وَيَتَعَلَّمُونَ مَا يَضُرُّهُمْ وَلاَ يَنفَعُهُمْ وَلَقَدْ عَلِمُواْ لَمَنِ اشْتَرَاهُ مَا لَهُ فِي الآخِرَةِ مِنْ خَلاَقٍ

“E megjithatë, njerëzit mësojnë ato gjëra që i dëmtojnë e nuk u bëjnë dobi. Në të vërtetë, ata e dinin se ai që e përvetësonte këtë mjeshtëri, nuk do të kishte kurrfarë të mire në jetën tjetër.

Ata zëvendësuan pasimin e të dërguarve dhe mesazhin e tyre me magjinë. Magjia është e ndaluar në të gjitha sheriatet dhe shpalljet për shkak se ajo është kufër.

Shpërndaje: