Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Shfaqja e hënës në kohë të ndryshme në vende të ndryshme?

Imam Abdul-Aziz bin Abdullah bin Baz (v. 1420)

Burimi: Erkanul-Islam, fq. 257-275
Darud-Da’i, 1420
Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Si duhet agjëruar nëse hëna e re shfaqet në kohë të ndryshme në vende të ndryshme? A duhet vendet si Amerika dhe Australia të agjërojnë njëkohësisht me Arabin Saudite?

Përgjigje: Mendimi i saktë është se duhet marr parasysh pamjen e hënës së re dhe jo shfaqjen e saj në vende të ndryshme. Profeti urdhëroi që të marrim parasysh shfaqjen e hënës së re pa e detajuar këtë çështje.

Profeti tha:

صوموا لرؤيته وأفطروا لرؤيته فإن غبي عليكم فأكملوا عدة شعبان ثلاثين

”Agjëroni kur e shihni atë (hënën) dhe ndërpriteni agjërimin kur ta shihni atë, e nëse keni pengesë nga retë, atëherë plotësoni muajin Shaban tridhjetë ditë.” Ky hadith gjendet në Bukhari dhe Muslimi.

Hadithe me kuptimi të ngjashme janë të shumta dhe profeti nuk morri parasysh shfaqjen e hënës së re në vende të ndryshme edhe pse ai e dinte këtë.

Shpërndaje: