Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Shpërlarja e gojës pas ngrënies

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)
Sherhu Sahihil Bukhari (1/544)
Përktheu: Valdet Gashi www.perlatmuslimane.com

Imam Bukhariu ka thënë:

209 – Abdullah Ibn Jusuf na ka treguar, Maliku na informoi, nga Jahja Ibn Seid, nga Beshir Ibn Jesar, skllavi i Beni Haritheh, i cili tregoi se Su’uejd Ibn En-Nu’man tregon:

”Tregon se doli me të dërguarin e Allahut ﷺ në vitin e Hajberit dhe, kur arritën në Sahba, e cila gjendej poshtë Hajberit, ku e fali ikindinë. Pastaj, kërkoi ushqim por nuk kishte qëlluar tjetër përpos qullit. Fillimisht, i dërguari i Allahut ﷺ urdhëroi të zbutej me ujë, e pastaj hëngri, e hëngrëm edhe ne. Pas ushqimit, u ngrit për ta falur akshamin, shpërlau gojën, e edhe ne e shpërlamë gojën, dhe u fal pa e ripërtërirë abdesin.

Transmeton Bukhari (209).

Hadithi tregon se duhet të shpërlahet goja pas ngrënies së ushqimit dhe sidomos në rastet kur ushqimi përmban yndyrë për shkak që ushqimi të mos të mbetet në mes të dhëmbëve.

Hadithi gjithashtu dëshmon se si sheriati dhe Islami i japin rëndësi pastërtisë dhe më tepër higjienës së gojës. Në fakt goja është një mulli e cila bluan ushqimin tënd. Në gojë gjendet edhe pështyma e cila është si shpërlarëse (e cila e çon poshtë) atë që ke hgrënë, prandaj edhe ushqimi fillon të laget pas dy, tri kafshatash.

Sa më i pastër të jetë ky mulli dhe pështyma, aq më i pastër është edhe trupi, dhe ndodh e kundërta nëse ato të dyja nuk janë të pastërta. Prandaj duhet shpërlarë gojën pasi që të kesh ngrënë diçka me yndyrë apo diçka e cila mund të mbes në dhëmbë, kjo për bëhet për shkak që të pasosh të dërguarin e Allahut ﷺ dhe të kujdesesh për dhëmbët e tu.

Shpërndaje: