Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Si duhet ta kuptojmë hadithin se gruaja nuk mund të japë dhurata pa lejen e burrit të saj?

Alameh Abdurr-Rrazak bin Afifi el-Afifi (v. 1415)

Burimi: Fetaua ua Rasa’il Shejkh Abdurr-Rrazzak al-Afifi fq. 205.

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “Si duhet ta kuptojmë hadithin se gruaja nuk mund të japë dhurata pa lejen e burrit të saj?”

Përgjigje: “Ky hadith është i dobët. Gruaja zotëron paratë e veta dhe askush nuk mund ta ndalojë që t’i shpenzojë ato përveç nëse ajo i shpenzon ato marrëzisht dhe jo në mënyrë të drejtë, atëherë ajo mund të parandalohet nga shpenzimi i parave të saj.”

Kjo është ajo që Kurani thotë:

فَإِن طِبْنَ لَكُمْ عَن شَيْءٍ مِّنْهُ نَفْسًا فَكُلُوهُ هَنِيئًا مَّرِيئًا

“E në qoftë se ato nga dëshira e tyre u falin diçka nga ajo, atëherë pranojeni atë pa frikë dhe me kënaqësi.” 4:4

D.m.th. Nëse ajo do i jep burrit të saj, shoqeve apo të afërmve të saj, ata mund t’i gëzojnë ato me ndërgjegje të pastër.

Shpërndaje: