Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

U fal në drejtim të gabuar duke u bazuar në busull

Imam Abdul-Aziz bin Abdullah bin Baz (v. 1420)

Burimi: https://binbaz.org.sa/fatwas/4015/%D8%B5%D9%84%D9%89-%D8%AD%D8%B3%D8%A8-%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%88%D8%B5%D9%84%D8%A9-%D8%AB%D9%85-%D8%AA%D8%A8%D9%8A%D9%86-%D9%84%D9%87-%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%B5%D9%84%D9%89-%D9%84%D8%BA%D9%8A%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A8%D9%84%D8%A9

Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Kur arritëm në SHBA, jemi falur me ndihmën e busullës. Me kalimin e kohës mësuam se ishim falur në drejtim të gabuar. A janë të vlefshme namazet tona të falura në drejtim të gabuar?

Përgjigje: Nëse besimtari është në shkretëtirë ose në një qytet të huaj dhe nuk e di drejtimin kah duhet falur, pas së cilës ai përpiqet të gjejë drejtimin e kiblës sipas mundësisë dhe falet në drejtim të gabuar, ai vepron përgjatë bindjes së fundit e cila është dëshmuar të jetë e saktë. Megjithatë, namazet e tij të mëparshme janë të vlefshme sepse ai ka bërë atë që ai ka qenë në gjendje të bëjë. Veprimi i profetit dhe veprimet e sahabëve të tij pasi që u ndryshua drejtimi i namazit nga Jerusalemi drejt Qabes tregojnë për këtë.

Shpërndaje: