Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Varja e fotografive në mure

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: el-Mexhmu eth-Themin (1/201).

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Cili është gjykimi që të varen fotografitë në mur?

Përgjigje: Është e ndaluar varja e fotografive në mur, sidomos nëse ato janë të mëdha. Kjo vlen edhe nëse është vetëm një pjesë e trupit ose kokës. Është e qartë se qëllimi i imazheve është nderimi. Burimi i idhujtarisë është mu ky ekzagjerim për të cilin Ibni Abbasi foli kur ai ceki statujat të cilat populli i Nuhit ﷺ i adhuronin:
 
”Ato ishin emra të njerëzve të drejtë. Ata i vizatuan ata për tu’a kujtuar veteve të tyre adhurimin. Pas një kohe të gjatë, ata filluan t’i adhurojnë ato.” (El-Bukhari 4920)”

Shpërndaje: