“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Zemra e shëndoshë kujdeset për kohën

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan 

Burimi: Sherh Ighathat-ul-Lahfan (22)

http://www.alfawzan.af.org.sa/node/15104

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Imam Ibn-ul-Kajim (rahimehullah) ka thënë:

”Ajo që e karakterizon një zemër të shëndoshë është se ajo kujdeset për kohën më shumë se sa kujdeset personi më koprrac për paratë.” 1

Zemra e shëndoshë kujdeset për kohën. Pronari i saj e shfrytëzon kohën. Ai nuk hedh poshtë diçka nga koha në gjëra të pakuptimta, lojëra dhe neglizhime. Ai vetëmse do të pikëllohet për këtë në Ditën e Gjykimit. Në Ditën e Gjykimit ti do të pikëllohesh për kohën që e ke humbur kot. Allahu (Te’ala) ka thënë:

وَالْعَصْرِ إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

”Pasha kohën! Nuk ka dyshim se njeriu është në një humbje të sigurt. Me përjashtim të atyre që besuan, që bënë vepra të mira, që porositën njëri-tjetrin t’i përmbahen të vërtetës dhe që këshilluan njëri-tjetrin të jenë të durueshëm.” 2

Koha që e humbet është në disavantazhin tuaj. Ajo nuk zëvendësohet. Prandaj, Allahu (Te’ala) ka thënë:

وَالْعَصْرِ

”Pasha kohën!”

Koha është e çmuar. Fatkeqët thonë:

”Le të mbysim kohën.”

Ata duan për të vrarë kohën sikur të ishte armiku i tyre, pavarësisht nga fakti se koha është një vlerë që ata vetëm të kujdeset për atë. Koha është vlerë, në qoftë se ajo është e ruajtur. Ata thonë se duan të vrasin atë. Me çfarë? Me të qeshura, të pakuptimta dhe dëshira të ndaluara. Ata me të vërtetë e vranë atë. Ndërsa ata të lumturit e kanë ringjallur dhe nuk vranë atë.


1 Ighathat-ul-Lahfan (1/55).

2 El-Asr 103:1-2-3

Shpërndaje: