“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

1.Kushti i parë i namazit – Islami

Autor: Imam Muhammed bin Abdil-Uehab (v. 1206)

Shpjegues i librit: Imam Abdul-Aziz bin Abdullah bin Baz (v. 1420)

Esh-Sherh El-Mumtez, fq. 62-63

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Shejkh-ul-Islam dhe imam Muhammed bin Abdil-Uehab -rahimehullah- ka thënë:

Namazi ka nëntë kushte. I pari është Islami.

Shpjegimi

Autori Shejkh-ul-Islam Muhammed Ibn Abdil-Uehab -rahimehullah- ka thënë se namazi ka nëntë kushte. Kjo është e njohur gjerësisht tek dijetarët. Ata ua mësuan atyre së bashku me librin “El-Usul Eth-Thalathah”. Ata uleshin në xhami dhe i mësonin njerëzit këto kushte në mënyrë që ata të mund të mësonin bazat e fesë së tyre dhe mënyrën e faljes së namazit, shtyllat dhe detyrat. Kjo është diçka që çdo musliman duhet ta dijë.

Një kusht është një faktor që duhet të ekziston. Nëse ky kusht nuk ekziston as vepra e tij nuk ekziston. Por vetëm për shkak se një kusht ekziston nuk do të thotë se edhe veprimi ekziston. Por nëse kushti nuk ekziston kështu që as vepra nuk ekziston. Pra që një kusht të jetë plotësuar nuk do të thotë se edhe vepra është plotësuar derisa gjitha kushtet e tjera të jenë plotësuar së bashku me veprat. Këto kushte duhet të plotësohen në namaz. Kur të jenë plotësuar kushtet namazi është i vlefshëm.

Kushti i parë është Islami. Namazliu duhet të jetë musliman nga koha kur ai fillon të falet derisa të mbaroj namazin. Nëse ai fillon namazin duke qenë kafir, atëherë namazi i tij është i pavlefshëm. Allahu -xhele ue ala- ka thënë:

مَا كَانَ لِلْمُشْرِكِينَ أَن يَعْمُرُواْ مَسَاجِدَ الله شَاهِدِينَ عَلَى أَنفُسِهِمْ بِالْكُفْرِ أُوْلَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ وَفِي النَّارِ هُمْ خَالِدُونَ

”Nuk është e drejtë e idhujtarëve të kujdesen për xhamitë e Allahut duke qenë se vetë dëshmojnë për veten e tyre se janë mohues. Të tillëve u shkuan kot veprat e tyre dhe ata janë përgjithmonë në zjarr.” Teube, 9:17

وَلَوْ أَشْرَكُواْ لَحَبِطَ عَنْهُم مَّا كَانُواْ يَعْمَلُونَ

“Por nëse ata i bëjnë ortak Allahut, do t’u humbë çdo gjë nga ajo që kanë bërë.” En-Aam, 6:88

وَمَن يَكْفُرْ بِالإِيمَانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ

”E kush mohon besimin, ai ka asgjësuar veprën e vet dhe ai në botën tjetër është prej të shkatërruarve.” El-Maideh, 5:5

وَقَدِمْنَا إِلَى مَا عَمِلُوا مِنْ عَمَلٍ فَجَعَلْنَاهُ هَبَاء مَّنثُورًا

”E Ne i kthehemi ndonjë vepre që e bënë ata dhe e bëjmë atë hi e pluhur.” El-Furkan, 25:23

Namazi i gjithë njerëzve kufarë është i pavlefshëm. Nëse një person falet para se ai të hyjë në Islam namazi i tij nuk është i vlefshëm derisa të hyjë në Islam.

Shpërndaje: