Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

104.Dënimi në varr është i vërtetë

Imam Muhammed bin Muhammed el-Hanbeli el-Menbaxhi 

Burimi: ”Teslijetu Ehlil-Mesaib” fq. 223-224

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

El-Meruazi ka thënë se Imam Ahmedi ka thënë:

“Dënimi në varr është i vërtetë dhe kjo mohohet vetëm nga një i devijuar që devijon të tjerët.”

Hanbeli ka thënë:

“E pyeta Ebu Abdil-lahin [Ahmed bin Hanbelin] në lidhje me dënimin në varr. Ai tha: “Këto hadithe janë autentike dhe ne besojmë në to dhe i pranojnë ato. Ne pohojmë çdo gjë që është transmetuar nga profeti (salAllahu alejhi ue selem) përmes zinxhirëve të mirë. Nëse ne nuk e pohojmë atë që ka ardhur nga i dërguari (salAllahu alejhi ue selem) dhe zgjedhim refuzimin e saj dhe e hedhim poshtë atë, atëherë ne refuzojmë urdhrin e Allahut:

وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ

““Çfarëdo që t’ju japë i dërguari, merreni atë.” El-Hashr, 59:7

Unë i thashë: “A është dënimi në varr i vërtetë?” Ai tha: “Dënimi në varr është i vërtetë. Ata do të ndëshkohen në varret e tyre.”

Hanbeli ka treguar se e ka dëgjuar Ahmedin duke thënë:

“Ne besojmë në dënimin e varrit, në Munkerin dhe Nekirin dhe robi pyetet në varr:

يُثَبِّتُ اللّهُ الَّذِينَ آمَنُواْ بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الآخِرَةِ

“Allahu i forcon ata që besuan në fjalën e fortë (të mirë) në jetën e kësaj bote edhe në botën tjetër.” 14:27

Jeta tjetër është në varr.”

Ahmed bin el-Kasim ka thënë:

“I thashë: “O Ebu Abdil-lah! A pohojmë Munkerin dhe Nekirin dhe atë që është transmetuar në lidhje me dënimin në varr?” Ai u përgjigj: “Subhan Allah! Po. Ne e pohojmë atë dhe besojmë në të.”

Alameh Ibnul Kajimi ka thënë:

“Duhet ditur se dënimi i varrit është dënimi në Berzah. Secili që vdes dhe meriton të dënohet do të dënohet, pavarësisht nëse ai është varrosur apo jo. Nëse trupi i tij është ngrënë nga kafshët e egra, nëse është djegur dhe është bërë hi dhe është shpërndarë në erë, është gozhduar në kryq ose është mbytur në det, dënimi do ta godas trupin dhe shpirtin e tij sikurse i godet ata në varre.”

Shpërndaje: