Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

21.Dashuria dhe urrejtja e Allahut

Autor: Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (v. 728)

Shpjegues i librit: Imam Abdul-Aziz bin Abdil-lah bin Baz (v. 1420)

Burimi: Sherh el-Akidah el-Uasitijeh, fq. 31-32

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (rahimehullah) ka thënë:

Allahu (azze ue xhel) ka thënë:

وَأَحْسِنُوَاْ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

”Dhe bëni mirë se me të vërtetë Allahu i do bamirësit.” 1

وَأَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ

”Atëherë me drejtësi bëni pajtimin ndërmjet tyre, mbani drejtësinë, se vërtet Allahu i do të drejtit.” 2

فَمَا اسْتَقَامُواْ لَكُمْ فَاسْتَقِيمُواْ لَهُمْ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ

”E derisa ata i përmbahen (marrëveshjes) përmbahuni edhe ju. Allahu i do ata që ruajnë besën.” 3

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ

”Thuaj: ”Nëse e doni Allahun, atëherë ejani pas meje që Allahu t’ju dojë.” 4

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ مَن يَرْتَدَّ مِنكُمْ عَن دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ

”O ju që besuat! Kush largohet prej jush nga feja e vet (i bën dëm vetes) s’ka dyshim se Allahu do ta sjellë një popull që Ai e do atë (popull) dhe ata e duan Atë (Zotin).” 5

إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوصٌ

”Allahu i do ata që luftojnë në rrugën e Tij, të rreshtuar si të jenë ndërtesë e fortifikuar.” 6

وَهُوَ الْغَفُورُ الْوَدُودُ

”Ai është që falë mëkatet, është i Dashur.” 7

Shpjegimi

Në këto shumë ajete Allahu përmend cilësinë e vet të dashurisë dhe tregon se Ai do dhe e duan, i do ata që veprojnë të mirën dhe të saktën, të devotshmit dhe të drejtit. Ai (te ala) ka thënë:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ مَن يَرْتَدَّ مِنكُمْ عَن دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ

”O ju që besuat! Kush largohet prej jush nga feja e vet (i bën dëm vetes) s’ka dyshim se Allahu do ta sjellë një popull që Ai e do atë (popull) dhe ata e duan Atë (Zotin).”

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ

”Thuaj: ”Nëse e doni Allahun, atëherë ejani pas meje që Allahu t’ju dojë.”

Gjithashtu është edhe me mëshirën. Allahu është i Gjithëmëshirshëm dhe Mëshirëbërës. Mëshira e tij përfshin çdo gjë. Ai është Falës dhe i Dashur. I Dashur do të thotë që Ai edhe do edhe e duan Atë.

Allahu kënaqet dhe hidhërohet dhe urren:

رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ

”Allahu është i kënaqur me ta dhe ata janë të kënaqur ndaj Tij.” 8

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ تَوَلَّوْا قَوْمًا غَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِم

”A e dini për ata që kanë miqësuar një popull që Allahu është hidhëruar kundër tyre?” 9

ذَلِكَ بِأَنَّهُمُ اتَّبَعُوا مَا أَسْخَطَ اللَّهَ وَكَرِهُوا رِضْوَانَهُ

”E atë (dënim) për shkak se ata ndoqën rrugën të cilën Allahu është  hidhëruar, kurse e urrejtën atë që Ai e pëlqen.” 10

وَلَكِن كَرِهَ اللّهُ انبِعَاثَهُمْ فَثَبَّطَهُمْ

”Por Allahu nuk e pëlqeu ngritjen e tyre, andaj i zbrapsi.” 11

Të gjitha këto cilësi janë të vërteta. Kënaqësia, dashuria, mëshira, hidhërimi dhe urrejtja janë të gjitha cilësi të vërteta me të cilat Allahu (xhela ue ala) përshkruhet. E njëjta gjë vlen për të gjitha cilësitë e tjera. Ato duhet të besohen ashtu siç i përkasin Allahut, pa shtrembërim, pa mohim, pa imagjinim ose pa krahasim. Dashuria e tij nuk është sikurse dashuria e krijesave. Kënaqësia e Tij nuk është sikurse kënaqësia e krijesave. Hidhërimi i Tij nuk është sikurse hidhërimi i krijesave. Urrejtja e Tij nuk është sikurse urrejtja e krijesave. Armiqësia e Tij nuk është sikurse armiqësia e krijesave. E njëjta gjë mund të thuhet edhe për të gjitha cilësitë e tjera. Parimi është i njëjtë. Allahu (te ala) ka thënë:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

”Asgjë nuk i shëmbëllen Atij dhe Ai është Gjithëdëgjuesi, Gjithëshikuesi.” 12

وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ

“Dhe askush nuk është i barabartë (as i krahasueshëm) me Atë!” 13

فَلاَ تَضْرِبُواْ لِلّهِ الأَمْثَالَ

”Pra, mos i përshkruani Allahut shembuj!” 14

Ai nuk ka të barabartë dhe të ngjashëm. Prandaj mos i bëni Allahut krahasime. Të gjitha cilësitë duhet të besohen në këtë mënyrë.


1 El-Bekare 2:195.

2 El-Huxhurat 49:9.

3 Teube 9:7.

4 Al-Imran 3:31.

5 El-Maideh 5:54.

6 Es-Saff 61:4.

7 El-Buruxh 85:14.

8 El-Maideh 5:119.

9 El-Muxhadilah 58:14.

10 Muhammed 47:28.

11 Teube 9:46.

12 Esh-Shura 42:11.

13 El-Ihlas 112:4.

14 En-Nahl 16:74.

Shpërndaje: