Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

21.Nënshtrimi ndaj caktimit të Allahut

Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (v. 728)
Burimi: Sahihul-Kelimit-Tajjib, fq. 76-77
Verifikoi dhe korrigjoi: Imam Muhammed Nasirudin el-Albani
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Thotë Allahu (te ala):

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَكُونُواْ كَالَّذِينَ كَفَرُواْ وَقَالُواْ لإِخْوَانِهِمْ إِذَا ضَرَبُواْ فِي الأَرْضِ أَوْ كَانُواْ غُزًّى لَّوْ كَانُواْ عِندَنَا مَا مَاتُواْ وَمَا قُتِلُواْ لِيَجْعَلَ اللّهُ ذَلِكَ حَسْرَةً فِي قُلُوبِهِمْ وَاللّهُ يُحْيِي وَيُمِيتُ وَاللّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

“O ju të cilët keni besuar! Mos u bëni sikurse ata jobesimtarë (hipokritët) që u thoshin vëllezërve të tyre, kur këta niseshin në udhëtim ose në luftim: “Sikur të rrinit me ne, as nuk do të vdisnit, as nuk do të vriteshit” – që këtë Allahu ta kthejë si pikëllim në zemrat e tyre. Allahu është Ai që jep jetën dhe sjell vdekjen; Allahu i sheh të gjitha punët që bëni ju.” 3:156

112 – Ebu Hurejra (radijAllahu anhu) tregoi se i dërguari i Allahut ka thënë:

المؤمن القوي خير و أحب إلى الله تعالى من المؤمن الضعيف ، و في كل خير ، احرص على ما ينفعك ، و استعن بالله عز و جل ، و لا تعجز ، و إن أصابك شيء فلا تقل : لو فعلت كان كذا و كذا ، و لكن قل : قَدَّرُ اللهَ وَ ماَ شاَءَ فَعَلَ ، فإن <لو> تفتح عمل الشيطان

“Besimtari i fortë është më i mirë dhe më i dashur tek Allahu Te’ala sesa besimtari i dobët – dhe në të dy ka mirësi. Kujdesu për atë që të bën dobi, kërko ndihmën e Allahut ‘Azze ue Xhel dhe mos u bë pesimist. E nëse të godet ndonjë gjë, atëherë mos thuaj: “Sikur të veproja këtë do të ndodhte kështu dhe kështu”, por vend të kësaj thuaj: “Allahu e ka caktuar dhe Ai vepron ç’të dojë.” Ngase fjala “sikur” i hap veprimet (dyert) e shejtanit.”

Transmeton Muslimi.

Shpërndaje: