Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

25.Fytyra, duart dhe sytë e Allahut

Autor: Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (v. 728)

Shpjegues i librit: Imam Abdul-Aziz bin Abdil-lah bin Baz (v. 1420)

Burimi: Sherh el-Akidah el-Uasitijeh, fq. 37

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (rahimehullah) thotë:

Allahu (te ala) ka thënë:

وَيَبْقَى وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ

”Ndërsa do të mbetet përgjithmonë fytyra e Zotit tënd gjithë Madhështi e Lavdi.”1

كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ

”Çdo send zhduket pos fytyrës së Tij.” 2

مَا مَنَعَكَ أَن تَسْجُدَ لِمَا خَلَقْتُ بِيَدَيَّ

“(Allahu) Tha: “O Iblis! Ç’të ndaloi ty që t’i mos i biesh në sexhde atij të cilin Unë e krijova me dy duart e Mia?” 3

وَقَالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللّهِ مَغْلُولَةٌ غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَلُعِنُواْ بِمَا قَالُواْ بَلْ يَدَاهُ مَبْسُوطَتَانِ يُنفِقُ كَيْفَ يَشَاء

”Jehudët thanë: “Duart e Allahut janë të mbyllura (Ai nuk dhuron nga begatitë e Tij).” Qofshin të mbyllura duart e tyre dhe qofshin të mallkuar ata për çfarë u nxori goja! Përkundrazi, të dy duart e Tij janë të shtrira. Ai dhuron nga begatitë e Tij siç do Ai.” 4

وَاصْبِرْ لِحُكْمِ رَبِّكَ فَإِنَّكَ بِأَعْيُنِنَا

”Ti bëj durim në vendimin e Zotit tënd se ti je nën sytë Tanë.” 5

وَحَمَلْنَاهُ عَلَى ذَاتِ أَلْوَاحٍ وَدُسُرٍتَجْرِي بِأَعْيُنِنَا

“E atë (Nuhun) e bartëm në (anije) dërrasash e shtyllash të gojëzuara. Që lundronte nën sytë Tanë.” 6

وَأَلْقَيْتُ عَلَيْكَ مَحَبَّةً مِّنِّي وَلِتُصْنَعَ عَلَى عَيْنِي

“E Unë të mbulova me dashurin Time dhe ti u rrite nën syrin Tim.” 7

Shpjegimi

Allahu (te ala) ka thënë:

وَيَبْقَى وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ

”Ndërsa do të mbetet përgjithmonë fytyra e Zotit tënd gjithë Madhështi e Lavdi.”

كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ

”Çdo send zhduket pos fytyrës së Tij.”

Kjo pohon fytyrën e Allahut. Fytyra e Tij fisnike është e vërtetë. Ai (tebareke ue te ala) thotë:

بَلْ يَدَاهُ مَبْسُوطَتَانِ

“Përkundrazi, të dy duart e Tij janë gjerësisht të shtrira.”

Ai gjithashtu ka dy duar sikurse Ai (xhela ue ala) ka fytyrë fisnike.

Ai gjithashtu ka sy. Ai (te ala) ka thënë:

وَأَلْقَيْتُ عَلَيْكَ مَحَبَّةً مِّنِّي وَلِتُصْنَعَ عَلَى عَيْنِي

E Unë të mbulova me dashurin Time dhe ti u rrite nën syrin Tim.”

Allahu është përshkruar përkatësisht me sy, vizion dhe dëgjim në një mënyrë që i përket Atij (subhaneh). Të gjitha këto cilësi duhet të besohen dhe të pohohen në mënyrën që i përkasin Allahut.


1 Er-Rahman 55:27.

2 El-Kasas 28:88.

3 Sad 38:75.

4 El-Maideh 5:64.

5 Et-Tur 52:48.

6 El-Kamer 54:13-14.

7 Ta Ha 20:39.

Shpërndaje: