Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

28.Sundimi, fuqia dhe dija e përsosur e Allahut

Autor: Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (v. 728)

Shpjegues i librit: Imam Abdul-Aziz bin Abdil-lah bin Baz (v. 1420)

Burimi: Sherh el-Akidah el-Uasitijeh, fq. 41-42

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Shejkh-ul-Islam Ahmed bin Tejmijeh (rahimehullah) ka thënë:

Allahu (te ala) ka thënë:

وَقُلِ الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي لَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَم يَكُن لَّهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُن لَّهُ وَلِيٌّ مِّنَ الذُّلَّ

“Thuaj: “Çdo hamd (lavd) e falënderim i përket Allahut, i Cili nuk ka fëmijë, nuk ka ortak në pushtet dhe nuk është i pafuqishëm, që të ketë nevojë për ndihmës.”1

يُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

““Allahun e përlëvdon gjithçka që gjendet në qiej dhe në tokë. Atij i takon pushteti epror dhe lavdia. Ai është i Fuqishëm për çdo gjë!” Et-Tegabun, 64:1

تَبَارَكَ الَّذِي نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلْعَالَمِينَ نَذِيرًا الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُن لَّهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍ فَقَدَّرَهُ تَقْدِيرًا

“I Lartësuar me Madhështi është Ai i Cili zbriti ndarësin e së vërtetës nga e pa vërteta (Kur’anin) te robi i Tij (Muhammedi), që të jetë këshillues për gjithë aleminin (për njerëzit dhe xhinët). Ai i Cili zotëron mbisundimin e qiejve dhe të tokës dhe i Cili nuk ka të lindur bir (ose pasardhës), dhe i Cili nuk ka asnjë ortak në sundim, dhe i Cili krijoi çdo gjë duke e caktuar saktësisht sipas përmasave të përpikta të duhura.”3

مَا اتَّخَذَ اللَّهُ مِن وَلَدٍ وَمَا كَانَ مَعَهُ مِنْ إِلَهٍ إِذًا لَّذَهَبَ كُلُّ إِلَهٍ بِمَا خَلَقَ وَلَعَلَا بَعْضُهُمْ عَلَى بَعْضٍ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يَصِفُونَ عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَتَعَالَى عَمَّا يُشْرِكُونَ

 “Allahu nuk ka bir (fëmijë) dhe nuk gjendet asnjë ilah (i adhuruar) tjetër karshi Tij, po të kishin qenë të adhuruar të shumtë atëherë ç’të shihje! Secili ilah do të kishte hequr mënjanë çfarë do të kishte krijuar vetë dhe disa do të përpiqeshin të mposhtnin të tjerët! I Lartësuar është Allahu mbi çdo gjë që ata i mveshin e ia përshkruajnë Atij! I Gjithëdituri i të fshehtës dhe i të shpallurës! I Lartë është Ai mbi çdo gjë që ata i mveshin e ia përshkruajnë si shokë Atij!”4

قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالإِثْمَ وَالْبَغْيَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَن تُشْرِكُواْ بِاللّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَأَن تَقُولُواْ عَلَى اللّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ

“Thuaj: “Zoti im i ka ndaluar vetëm punët e këqija, – qofshin të hapura ose të fshehta dhe mëkatet, shtypjen e tjetrit pa të drejtë, ndaloi t’i mvishni Allahut shok pa pasur për të kurrfarë argumenti dhe ndaloi të thoni për Allahun atë që nuk e dini.”5

Shpjegimi

Po ashtu, Allahu (azze ue xhel) ka thënë:

وَقُلِ الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي لَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَم يَكُن لَّهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُن لَّهُ وَلِيٌّ مِّنَ الذُّلَّ

 “Thuaj: “Çdo hamd (lavd) e falënderim i përket Allahut, i Cili nuk ka fëmijë, nuk ka ortak në pushtet dhe nuk është i pafuqishëm, që të ketë nevojë për ndihmës.”

Ai nuk ka asnjë që e mbron Atë nga përulësia. Ai ka eulija besimtarë vetëm për shkak të dashurisë dhe afërsisë, jo për mbrojte. Ai nuk ka nevojë për asgjë. Ai është i Plotfuqishmi që ka gjithçka brenda fuqisë së Tij. Ai nuk ka eulija ndihmues. Ai i ka eulija besimtarët të cilët Ai i do dhe që ata e duan Atë. Ata i binden dhe i frikësohen Atij dhe e respektojnë urdhrin e Tij.

Allahu (te ala) ka thënë:

أَلا إِنَّ أَوْلِيَاء اللّهِ لاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ الَّذِينَ آمَنُواْ وَكَانُواْ يَتَّقُونَ

 “Pa dyshim, eulijatë e Allahut nuk do të kenë arsye për t’u frikësuar dhe as për t’u dëshpëruar.”6

Këta janë besimtarët e Allahut. Sidoqoftë, ata nuk janë besimtarë të Tij për ta mbrojtur, por për shkak të dashurisë dhe afërsisë, sepse ata i binden Atij dhe e pasojnë shpalljen e të dërguarit të Tij ﷺ.

E njëjta vlen edhe për të gjitha ajetet e tjera që flasin për sundimin, lavdërimin dhe fuqinë e Allahut. Ai zotëron gjithçka. Ai krijon gjithçka. Ai ka mundësi të bëjë gjithçka. Ai di gjithçka për robërit e Tij. E gjithë kjo është e vërtetë. Kjo përfshin fjalët e Allahut (te ala):

وَلَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا

”Allahu nuk ka bir.”

 لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ

Ai as nuk lind, as nuk është i lindur. Dhe askush nuk është i barabartë (as i krahasueshëm) me Atë!”7

Të gjitha këto cilësi janë pohuar në lidhje me Allahun (xhele ue ala). Ai është Krijuesi i çdo gjëje:

وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍ فَقَدَّرَهُ تَقْدِيرًا

“I Cili krijoi çdo gjë duke e caktuar saktësisht sipas përmasave të përpikta të duhura.”

يُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

““Allahun e përlëvdon gjithçka që gjendet në qiej dhe në tokë. Atij i takon pushteti epror dhe lavdia. Ai është i Fuqishëm për çdo gjë!” Et-Tegabun, 64:1


1 El-Isra 17:111.

2 Et-Tagabun 64:1.

3 El-Furkan 25:1-2.

4 El-Muminun 23:91-92.

5 El-A’raf 7:33.

6 Junus 10:62-63.

7 El-Ihlas 112: 3-4.

Shpërndaje: