Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

61. Vlera e mirë e durimit

Imam Muhammed bin Muhammed el-Hanbeli el-Menbaxhi 

Burimi: ”Teslijetu Ehlil-Mesaib” fq. 140-142

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Ali bin Ebi Talibi (radijAllahu anhu) ka thënë:

“Durimi është tre llojesh: durimi me fatkeqësitë, durimi me ibadet dhe durimi me të përmbajturit nga mëkatet. Ai që duron me fatkeqësitë derisa ta shtyj atë me ngushëllim të mirë, shpërblehet treqind herë për të. Ai që duron me ibadetin fiton gjashtëqind shpërblime. Ai duron me të përmbajturit nga mëkatet fiton nëntëqind shpërblime.”

Mejmun bin Mahran ka thënë:

“Durimi është dy llojesh; është e mirë që të kesh durim me fatkeqësitë dhe edhe më i mirë është të kesh durim me të përmbajturit nga mëkatet.”

El-Xhunejd (rahimehullah) u pyet për kuptimin e durimit. Ai u përgjigj:

“Është që të gëlltitësh të hidhurën pa rrudhur fytyrën.”

El-Fudhejl ​​bin Ijadhi tha në lidhje me fjalët e Allahut (Te ala):

سَلاَمٌ عَلَيْكُم بِمَا صَبَرْتُمْ فَنِعْمَ عُقْبَى الدَّارِ

 “Selamun alejkum për durimin tuaj; sa përfundim i lavdishëm është ky vend.”1

“Ata duruan me urdhërimet dhe ndalesat.”

Kjo tregon durimin me fatkeqësitë ai e radhitë në durimin me urdhëresat.

Ebus-Sefer ka thënë:

“Kur Ebu Bekri u sëmur njerëzit e vizitonin atë. Ata thanë: “A të mos ta sjellim mjekun ty?” Ai tha: “Më ka parë mjeku.” Ata thanë: “Çfarë të tha ai?” Ai u përgjigj: Ai më tha “Unë bëj atë që dua.”

Ali bin Ebi Talibi ka thënë:

“Pozita e durimit ndaj besimit është si koka me trupin. Nëse koka pritet trupi merr fund.” Pastaj ai e ngriti zërin duke thënë:

“Ai që nuk ka durim nuk ka besim.”

Hasan el-Basri ka thënë:

“Durimi është një nga thesaret e mirësisë të cilin Allahu ai jep vetëm robit të Tij fisnik.”

Umer bin Abdil Azizi ka thënë:

“Nuk ka begati që Allahu ia jep një robi dhe pastaj ia merre atë prej tij dhe e zëvendëson atë me durim, vetëm se kompensimi është më i mirë se sa ajo që humbur.”

Amr bin Kais ka thënë për fjalët e Allahut:

فَصَبْرٌ جَمِيلٌ

”Durim i mirë, është shpresë.”2

“Të kënaqesh pa u shqetësuar nga fatkeqësia.”

Hasani ka thënë:

“Durim pa u ankuar.”

Katadeh ka thënë në lidhje me fjalët e Allahut në lidhje me Jakubin (alejhi selam):

وَابْيَضَّتْ عَيْنَاهُ مِنَ الْحُزْنِ فَهُوَ كَظِيمٌ

 “Dhe nga pikëllimi iu zbardhën të dy sytë, po i përmbajtur (nga pikëllimi)”.3

“Dhembja e tij ishte vazhdimisht brenda tij pa thënë asnjë fjalë të vetme të keqe. Ai fliste vetëm mirë. “

El-Hasan ka thënë:

“Se ai ishte plot dhimbje do të thotë se ai duroi.”

Junus bin Zejdi ka thënë:

“E pyeta Rabi’ah bin Ebi Abdir-Rrahman në lidhjet me durimin më të madh. Ai tha:

“Që ai ta konsideroj ditën e fatkeqësisë sikurse ditën para saj.”

Kajs bin el-Haxhaxh ka thënë për fjalët e Allahut:

فَاصْبِرْ صَبْرًا جَمِيلًا

“Ti pra, duro me një durim pa ankesë (të mirë).” 4

“Në mënyrë që të mos mund të njohësh të goditurin me fatkeqësi në mesin e tjerëve.”


1 13:24

2 12:83

3 12:84

4 70:5

Shpërndaje: