Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

74.Fatkeqësia është zjarr pastrues

Imam Muhamed bin Muhamed El-Hanbeli El-Menbaxhi
Teslijetu Ehlil-Mesaib
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

I godituri me fatkeqësi duhet ta di se Ai që e ka sprovuar atë me fatkeqësi është më i Urti i të urtëve dhe më i Mëshirshmi i mëshiruesve. Ai duhet ta di se Allahu (Subhaneh) nuk e sprovon atë për ta shkatërruar atë, e as për ta dënuar atë, e as për ta asgjësuar atë. Ai e bën këtë vetëm për të provuar durimin e tij, kënaqësinë ndaj Tij dhe besimin e tij. Ai e bën këtë vetëm për ta dëgjuar atë duke u përulur para Tij, dhe për ta parë atë duke hedhur veten para portës së Tij me lutje për ndihmën e Tij. Në këtë gjendje ai i ngrit duart e tij dhe rrëfen ankesat para Tij.

Shejkh Imam Abdul-Kadir el-Kejlani (rahimahullah) i tha të birit:

“O biri im! Fatkeqësia nuk të ka ardhur ty për të shkatërruar. Ajo ka ardhur për të provuar durimin dhe besimin tënd. O biri im! Kaderi është një kafshë grabitqare dhe kafsha grabitqare nuk ha nga kafsha e ngordhur.”

Qëllimi është se fatkeqësia është zjarri i robit që filtron metalin; e ai ose nxjerr ari ose djeg çdo gjë.

Në qoftë se robi nuk përfiton nga zjarri në këtë jetë, atëherë e pret zjarri më i madh në botën tjetër. Nëse robi e di se është më mirë për të që të futet në zjarrin e kësaj jete sesa në zjarrin e ardhshëm, dhe se ai duhet të përjetojë ndonjë prej tyre, duhet ta njohë begatinë e madhe që Allahu ia jep atij kur Ai e bën atë të hyjë në zjarrin e kësaj jete. Kur Allahu vendos që robin ta godas një fatkeqësi në këtë jetë, ai duhet të durojë në goditjen e parë.

Shpërndaje: