Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

82.Argumentet që tregojnë se veprat e mira u arrijnë të vdekurve

Imam Muhamed bin Muhamed El-Hanbeli El-Menbaxhi
Teslijetu Ehlil-Mesaib
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Tashmë është përmendur se Allahu (Te ala) thotë:

وَالَّذِينَ جَاؤُوا مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ

”Dhe ata që erdhën pas tyre, thonë: “Zoti ynë! Na fal ne dhe vëllezërit tanë që qenë para nesh në besim dhe mos na fut në zemrat tona asnjë grimcë urrejtje ndaj atyre që besuan. Zoti ynë! Vërtet Zoti ynë Ti je i Butë, Mëshirues!”1

فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاسْتَغْفِرْ لِذَنبِكَ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ

 “Atëherë, dije se nuk meriton të adhurohet me të drejtë askush tjetër pos Allahut, kërko falje për mëkatet tua, për të gjithë besimtarët dhe besimtaret.”2

الَّذِينَ يَحْمِلُونَ الْعَرْشَ وَمَنْ حَوْلَهُ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَيُؤْمِنُونَ بِهِ وَيَسْتَغْفِرُونَ لِلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا وَسِعْتَ كُلَّ شَيْءٍ رَّحْمَةً وَعِلْمًا فَاغْفِرْ لِلَّذِينَ تَابُوا وَاتَّبَعُوا سَبِيلَكَ وَقِهِمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ

“Ndërsa ata (engjëjt) që e bartin arshin edhe ata që janë përreth e tij, lartësojnë me falënderim Zotin e tyre, i besojnë Atij dhe i luten Atij t’i falë ata që besuan (duke thënë): “Zoti ynë, Ti me mëshirën dhe me diturinë Tënde ke përfshirë çdo gjë, andaj falua atyre që u penduan dhe ndoqën rrugën Tënde, e edhe ruaji ata nga dënimi i xhehenemit!”3

Nëse kjo nuk do t’u bënte dobi (të vdekurve), atëherë Allahu nuk do të kishte nxitur në këtë dua.

Lidhur me dëshmitë nga hadithet, transmetoi Imam Ahmedi dhe Nesai nga el-Hasan bin Sad bin el-Ubadeh se nëna e tij kishte vdekur. Ai tha: “O i dërguari i Allahut! Nëna ime ka vdekur. A të jap sadaka për të?” Ai tha: “Po.” Ai tha: “Cila sadaka është më e mira? “Ai tha: “T’u japësh njerëzve ujë (të lësh sadaka një burim uji).” El-Hasan ka thënë: “Ai ishte kroi i familjes Sadit në el-Medine.”

Imam Ahmedi ka transmetuar nga Abdullah bin Umeri (radijAllahu anhume) se el-As bin Ua’il u betua gjatë kohës para islame se do të therte njëqind deve, ndërsa Hisham bin el-Asi therri pesëdhjetë prej tyre. Ai e pyeti profetin (salAllahu alejhi ue selem) në lidhje me këtë dhe tha:

“Në qoftë se babai yt e pranoi Teuhidin ndërsa ti agjëron dhe jep sadakë për të, ai përfiton prej saj.”

Kjo dëshmon se veprat e mira i arrijnë të vdekurit.

Ebu Hurejre (radijAllahu anhu) transmeton se një njeri i tha profetit (salAllahu alejhi ue selem): “Babai im vdiq pa lënë testament. A të jap sadaka për të?” Ai tha: “Po.”

Transmetuar nga Muslimi, Imam Ahmedi, Nesai dhe Ibn Maxheh.

Aisha (radijAllahu anha) transmeton se një burrë i tha profetit (salAllahu alejhi ue selem): “Nëna ime ka vdekur. Në qoftë se ajo kishte mundësi të flet ajo kishte dhënë sadakë. A shpërblehet ajo nëse unë jap sadaka për të? “Ai tha: “Po.”

Transmetuar nga Buhari, Muslimi dhe Imam Ahmedit.

Ibnul Mundhir transmetoi me zinxhirin e tij të transmetimit nga Aisha (radijAllahu anha) se ajo e liroi një rob për vëllain e saj Abdur-Rrahmanin pasi ai kishte vdekur.

Darakutni transmetoi se el-Hasan dhe el-Husajni e kishin zakon të lironin robër për babain e tyre Ali ibn Ebi Talibin (radijAllahu anhum) pas vdekjes së tij.


1 59:10

2 47:19

3 40:7

Shpërndaje: