Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

107.Dobia e dytë lidhur me salavatet mbi profetin

Imam Muhamed Nasirudin El-Albani (v. 1420)

Sifatu Salat-in-Nebi, fq. 147-148

Përktheu: Valdet Gashi

 www.perlatmuslimane.com

Dobia e dytë: Lexuesi fisnik kupton se të gjitha formulimet e salavateve përmbajnë salavate edhe mbi familjen e profetit , mbi gratë e tij dhe mbi pasardhësit e tij . Prandaj nuk është as sunnet e as në përputhje me fjalët e profetit që vetëm të thuhet:

اللهم صل على محمد

”O Allah! Lavdëroje Muhamedin.”

Duhet thënë një nga formulimet e plota që janë transmetuar nga profeti . Në këtë çështje nuk ka dallim në mes teshehudit të parë dhe të dytit.

Këtë e ka thënë imami Shafeiu:

”Formulimet në teshehudin e parë janë të njëjta si në teshehudin e dytë. Nuk ka asnjë dallim. Teshehudi përfshin leximin e shahadetit dhe salavateve. Është e pavlefshme të mjaftuarit vetëm me një prej tyre.”1

Lidhur me hadithin:

”Ai nuk lexonte më tej se shahadetin pas dy rekateve.”

Hadithi është shumë i dobët gjë të cilën e kam komfirmuar në ”Ed-Da’ifah” 2.


1 El-Umm (1/102).

2 5816.

Shpërndaje: