Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Et-Tabari në lidhje me ngritjen e Allahut (2)

Imam Muhammed bin Xherir et-Tabari (v. 310)

Burimi: Xhami-ul-Bejan (16/11)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Allahu (Azze ue Xhel) ka thënë:

تَنزِيلًا مِّمَّنْ خَلَقَ الْأَرْضَ وَالسَّمَاوَاتِ الْعُلَى الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى

“(kjo është) Shpallje e zbritur nga Ai që krijoi tokën dhe qiejt e lartë. I Gjithëmëshirshmi u ngrit mbi Arsh (Fronin e Tij).” 1

I Gjithmëshirshmi thotë se Ai u ngrit mbi arsh. Unë e kam shpjeguar tashmë domethënien e ngritjes dhe mendimet e ndryshme në lidhje me të, prandaj nuk ka nevojë për përsëritje. Se fjala

الرَّحْمَنُ على العرش استوى

”I Gjithmëshirshmi u ngrit”

 ka dy shpjegime:

1 – Një është i lidhur me fjalët

تَنزِيلًا

”(kjo është) Shpallje e zbritur …”

Do të thotë ky – Kurani – ka zbritur nga Ai që krijoi tokën dhe qiellin. Ai ka zbritur nga i Gjithmëshirshmi që qëndron mbi arsh.

2 – Spjegimi tjetër lidhur me fjalën

عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى

“…u ngrit mbi Arsh…”

Do të thotë i Gjithmëshirshmi.


1 20:4-5

2 Shih: https://www.perlatmuslimane.com/et-tabari-shpjegon-foljen-istaua-u-ngrit/

Shpërndaje: