Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Kuptimi i emrit el-Kajjum

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Sherh el-Aikideh el-Uasitijjeh (1/166)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

el-Kajjum” është “Ai i Cili qëndron Vetevetiu.” E cila kërkon qe Ai të mos ketë nevojë për askënd. Ai nuk ka nevojë as për ushqim, pije apo për diçka tjetër. Asgjë tjetër nuk qëndron nga vetvetiu. Çdo gjë ka nevojë për Allahun Azze ue Xhel për të ekzistuar, zhvilluar dhe për tu furnizuar.

Prej kuptimit të “Emrit el-Kajjum” është se “Ai e mbikqyrë çdo gjë.”

Allahu Te ala thotë:

أَفَمَنْ هُوَ قَآئِمٌ عَلَى كُلِّ نَفْسٍ بِمَا كَسَبَتْ وَجَعَلُواْ لِلّهِ شُرَكَاء

” Vallë, Ai që është mbikëqyrës për çdokënd se çfarë punon, a është njësoj si idhujt që s’dëgjojnë e s’shohin gjë?! E megjithatë ata i shoqërojnë Allahut zota të rremë (në adhurim)?” 13:33

Shpërndaje: