“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Prandaj dora e Allahut është e vërtetë dhe jo metaforike

Imam Shems-ud-Din bin Kajim el-Xheuzijeh (v. 751)

Burimi: Mukhtasar-us-Saua’ik el-Mursalah, fq. 158-159

Shkurtoi: Imam Muhammed bin Abdil-Vehab (v. 1206)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Shembulli i katërt është fjala e Tij:

مَا مَنَعَكَ أَن تَسْجُدَ لِمَا خَلَقْتُ بِيَدَيَّ

“(Allahu) Tha: “O Iblis! Ç’të ndaloi ty që t’i mos i biesh në sexhde atij të cilin Unë e krijova me dy duart e Mia?”1

dhe:

بَلْ يَدَاهُ مَبْسُوطَتَانِ

“Përkundrazi, të dy duart e Tij janë gjerësisht të shtrira.”2

Duke pasur parasysh se këto formulime përmenden në mënyra të ndryshme dhe në kontekste të ndryshme i bëjnë ato të pamundur të kenë domethënie metaforike. Për shembull, Allahu tha:

وَالسَّماوَاتُ مَطْوِيَّاتٌ بِيَمِينِهِ

”Ndërsa qiejt do të mbështillen nën të djathtën (dorën) e Tij.”3

Po të kishte qenë fjala dorë metaforë e mirësisë dhe fuqisë, dora e djathtë nuk do të ishte përmendur. Po kështu profeti tha:

“Allahu do të kap qiejt dorën e Tij dhe tokën me dorën e Tij tjetër. Pastaj Ai do t’i shkund ato dhe do të thotë: “Unë jam Mbreti.”4

Këtu përmenden kapja dhe shkundja së bashku me dorën. Kur i dërguari i Allahut iu tregoi për këtë ai mbyllte dhe hapte dorën për të theksuar realitetin e cilësisë, jo ngjashmërinë. Të njëjtën gjë e bëri kur ai lexoi:

وَكَانَ اللّهُ سَمِيعًا بَصِيرًا

“Dhe Allahu është kurdoherë Gjithëdëgjues, Gjithëvëzhgues.”5

Pastaj i vuri duart mbi sytë dhe veshët për të theksuar dëgjimin dhe shikimin e Allahut.


1 38:75.

2 5:64.

3 39:67.

4 Bukhari (4812) dhe Muslimi (2787).

5 4:134.

Shpërndaje: