Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Të thuhet Oj mirësia e Allahut! Oj fytyra e Allahut!

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Bab el-Lika el-Maftuh (5 A)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Çfarë mendoni për disa njerëz që luten me këto fjalë: “Oj mirësia e Allahut! Oj fytyra e Allahut!?

Përgjigje: Nëse ai vetëm thotë: “Oj mirësisa e Allahut” Pa iu lutur asaj për mirësi, sikur të thotë: ”O mirësia e Allahut bëhu e mirë me mua”, kështu që kjo lejohet, sepse thirrja ”O” është një dëshirë, d.m.th me këtë ai e dëshiron mirësinë e Allahut.

Dhe nëse ai thotë: “Oj fytyra e Allahut!” ai ka për qëllim Allahun (azze ue xhel). Është e mundur për të përmendur fytyrën e Allahun ndërsa ka për qëllim Allahun.

Allahu (te ala) ka thënë:

وَيَبْقَى وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ

“Ndërsa do të mbetet përgjithmonë fytyra e Zotit tënd gjithë Madhështi e Lavdi.” 55:27

Pasi që fytyra e Allahut mund t’i referohet vetë Allahut, ndërsa fytyra e Allahut pohohet si fytyrë e vërtetë, kështu që është e saktë të thuhet “Oj fytyra e Allahut!” dhe t’i lutet Allahut (azze ue xhel).

Mirësia e Allahut është një prej cilësive të Tij. Të thuhet: “Oj mirësia e Allahut” në shpresën e arritjes atë është e lejueshme. Ndërsa nuk lejohet t’i lutesh asaj cilësie dhe të thuash: “Oj mirësia e Allahut! Ji e mirë ndaj meje, më fal mua”. Shejkh-ul-Islam Ibnu Tejmijeh (rahimehullah) ka thënë se ka konsensus se është kufër që t’i lutesh një prej cilësive të Allahut.

Shpërndaje: