“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

20.A është konfliki ynë me jehudët konflikt fetar?

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan 

Burimi: El-Axhuibeh el-Mufideh en Esilet-il-Menehixh el-Xhedideh, fq. 61-63

Kompilimi dhe komentaret: Shejkh Xhamal bin Furahjan el-Harithi

Përktheu: Valdet Gashi 

www.perlatmuslimane.com

Pyetja nr 20: Çka thuar në lidhje me personin i cili thotë:

”Konflikti jonë me jehudët nuk është konflikt fetar sepse Kurani na urdhëron që tu shprehim atyre përzemërsi dhe miqësi.1

Përgjigje: Kjo fjalë përbëhet nga konfuzioni dhe devijimi. Jehudët janë kufarë. Allahu ka thënë se ata janë kufarë dhe i ka mallkuar ata, i dërguari i Allahut ka thënë se ata janë kufarë dhe i ka mallkuar ata.

Allahu (te ala) ka thënë:

لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن بَنِي إِسْرَائِيلَ عَلَى لِسَانِ دَاوُودَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ذَلِكَ بِمَا عَصَوا وَّكَانُواْ يَعْتَدُونَ

”Ata që mohuan të vërtetën nga beni israilët, u mallkuan prej gjuhës së Davudit dhe Isait, të birit të Merjemes. Kështu u veprua sepse kundërshtuan dhe e tepruan.” 2

Profeti ka thënë:

”Mallkimi i Allahut është mbi jehudët dhe nasarat.” 3

Allahu (te ala) ka thënë:

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِكِينَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا أُوْلَئِكَ هُمْ شَرُّ الْبَرِيَّةِ

”S’ka dyshim se ata, të cilët nuk besuan nga ithtarët e librit dhe nga idhujtarët do të jenë në zjarrin e xhehenemit, aty do të jenë përgjithmonë. Ata janë krijesat më të këqija.” 4

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

O ju që besuat! Mos zini miq as jehuditë, e as nasarat. Ata janë miq të njëri-tjetrit. E kush prej jush i miqëson ata, ai është prej tyre. Vërtet Allahu nuk vë në rrugë të drejtë popullin zullumqar.” 5

Armiqësia jonë ndaj jehudëve është fetare. Nuk lejohet që të kesh miqësi me ta ose që t’i duash ata sepse Kurani na ka ndaluar këtë siç është bërë e qartë në ajetet e mëparshme.


1 Kështu ka thënë Hasan el-Benna, themeluesi Ikahuanu-Musliminëve. Referoju librit ”el-Ikhuan el-Muslimun Ahdath san’at et-Tarikh” (1/409) nga Mahmud Abdul-Halim.

Po aq fjalë të rrezikshme tha Kharixhiu i devijuar Muhammed el-Mas’ari edhe pse të dy burrat kanë metodologji të ndryshme fjalët e tyre të kujtojnë njëri-tjetrin. E vetmja gjë që i bashkon ata është ideologjia e lëvizjeve. Ky njeri zëvendësoi të mirën me të keqën kur ai u zhvendos nga vendi i dy xhamive të shenjta dhe nga vendi i teuhidit për tu vendosur në një vend kufri dhe kënaqet që të udhëhiqet nga kufarët.

Ai tha: ”Aktualisht Arabia Saudite nuk i lejon nasarat dhe jehudët që të shfaqin ritualet e tyre haptazi. Kjo do të ndryshojë kur komiteti (i ashtuquajturi komiteti për mbrojtjen e të drejtave të njeriut), do të merr pushtetin dhe do ti’a jap pakicave të drejtat e tyre. Ata duhet të kenë mundësinë që të martohen përgjatë ritualeve të tyre dhe të bëjnë çdo gjë tjetër. Ata duhet të jenë në gjendje të praktikojnë besimet e tyre lirisht dhe plotësisht. Nuk ka rëndësi nëse ata janë jehudë, nasara apo hindus.” (Gazeta” esh-Shark el-Eusat ”(2670), e diel 8 Ramazan 1416).

Ai gjithashtu ka thënë:

”Sipas legjislacionit Islam lejohet ndërtimi i kishave.” (Gazeta” esh-Shark el-Eusat ”(2670), e diel 8 Ramazan 1416).

Në radion britaneze drejtuesi i programit tha:

”Disidenti saudit Muhammed el-Mas’ari i cili jeton në Londër dhe e quan veten ”xhihadist”, tha se ai do të organizojmë një konferencë për shtyp para përfundimit të muajit bashk me disidentët Shiitë për të shpallur një bllok unifikiues me ta.”

Pastaj vetë el-Mas’ari tha: ”Do të kemi një bashkëpunim dhe ndoshta madje edhe një bllok të gjerë. Ne punojmë dhe luftojmë për këtë. Kjo është një lëvizje Islamike dhe nuk është as një lëvizje Sunnite apo një lëvizje Shi’ite. Kjo është një lëvizje Islamike e cila është themeluar në atë që ka përputhje definitivisht në Islam. Ajo do të bashkoj të gjithë muslimanët; Sunnitë dhe Shiit. Përveç kësaj ne gjithashtu do të ruajmë të drejtat e muslimanëve dhe qytetarëve. Ne i pranojmë të drejtat e tyre si qytetarë; jehudë, nasara, adhurues zjarri dhe të tjerët në vendet Islame. Në këtë mënyrë lëvizja jonë është politike që është themeluar mbi parimet Islame dhe nuk ka grupe ose drejtime.” (1417/06/29).

A ka një verbëri më të madhe dhe guxim se kjo? Si i përmbahet el-Mas’ari fjalëve të profetit :

”Largoni idhujtarët nga Gadishulli Arabik.” (El-Buhari nr 2888).

dhe:

”Nuk lejohet egzistimi i dy religjioneve në Gadishullin Arabik.” (Malik nr 1862 dhe Bejhaki (9/208))?

A e meriton një person i cili është injorant i këtyre haditheve të qarta të jetë një instruktor përveç nëse dëshiron të jetë një lider në devijim dhe epsh? Është sikurse ai po iu nënshtrohet fjalëve të poetit:

Shkoju për qefi për derisa je në shtëpinë e tyre

shkoju për qefi për derisa je në në vendin e tyre

Myftiu më i lartë, imam dhe shejkh Abdul-Aziz bin Baz (rahimehullah) ka thënë:

”Këto fletushka që burojnë nga el-Fakih, el-Mas’ari apo nga dokush tjetër prej misionerëve të së kotës dhe të keqës duhet të shkatërrohen, shqyen dhe të injorohen. Është e detyrueshme që të këshillohen ata, t’i drejtosh ata në të vërtetën dhe t’i paralajmërosh ndaj devijimit. Nuk është e lejuar për askënd që të bashkëpunojnë me ta në këtë të keqe. Është e detyrueshme që ata të këshillohen dhe që ata të kthehen tek e vërteta. Është e detyrueshme që ata të largohen dhe të braktisin të kotën.

Këshilla ime për el-Mas’arin, el-Fakihun, Bin Ladenin dhe të gjithë ata që ecin në metodologjinë e tyre është që ata të largohen nga kjo rrugë e keqe dhe në vend të kësaj të kenë frikë për atë që kanë bërë më parë.” (Mexhmu-ul -Fataua (9/100)).

2 5:78.

3 Bukhari (425) dhe Muslimi (531).

4 98:6.

5 5:51.

Shpërndaje: